Drömsk debut i Amsterdams aristokrati

burton_miniatyrmakaren_omslag_inb

 

Miniatyrmakaren är Jessie Burtons debut, och den har nått stora framgångar både i Burtons hemland Storbritannien och i stora delar av världen. Romanen förväntas filmatiseras under kommande år.

Miniatyrmakaren skildrar ett aristokratiskt liv i händelsernas mittpunkt Amsterdam under slutet av 1600-talet. Dit anländer Nella för att påbörja sitt nya liv med sin nya make och hans familj. Hon kommer från en fattig men välkänd familj, och ser sin nya tillvaro som en slags räddning från misär och ungmöliv. Men hennes make är sällan hemma, och när han är det undviker han henne.

Nella vantrivs och försöker förgäves ta sin plats som husets härskarinna, en position makens syster fortfarande äger. Det enda hon får härska över är ett miniatyrhus i nästan exakt kopia av hennes nya hem. Nella beställer miniatyrer tänkta att fylla sitt miniatyrhus med, där tanken är att de ska vara ett tidsfördriv, men miniatyrerna är inte riktigt vad de verkar vara och leder Nella på ett gåtfullt och farligt äventyr.

Miniatyrmakaren är en storslagen debut som ger oss en inblick in i det ännu blomstrande 1600-talets Amsterdam. Med sina mystiska inslag och Burtons skarpa språk, skickligt översatt av Leif Janzon och Charlotte Hjukström, blir Miniatyrmakaren inget mindre än drömsk.

Denna bokrecension var ett resultat av månadens läsutmaning.

 

Titel: Miniatyrmakaren

Författare: Jessie Burton

Utgivningsår: 2015

Översättare: Leif Janzon & Charlotte Hjukström

Förlag: Modernista

AdlibrisBokus

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

7 thoughts on “Drömsk debut i Amsterdams aristokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s