Användarvänlig bokapp med många funktioner

Har du funderat på om BookBeat är värd dina pengar eller inte? Jag har nu haft BookBeat i en månad och det här är vad jag kommit fram till, sammanställt i en liten recension.

 

BookBeat har ett väldigt stort utbud som sträcker sig från sagor till klassiker till poesi. Dock är utbudet på engelska mer begränsat. Jag läser personligen inte mycket på engelska, men flera jag känner gör det. BookBeat erbjuder också en hel del facklitteratur, bland annat i historia, sport, och ekonomi.

När jag upptäckte att BookBeat har ett brett utbud även vad gäller klassiker kände jag att BookBeat hade varit fantastiskt när jag läste olika kurser i litteraturvetenskap, och då främst på grundkursen. Jag sökte upp några olika böcker jag läste på just grundkursen, exempelvis Det går an av Carl Jonas Love Almqvist, Mörkrets hjärta av Joseph Condrad, Madame Bovary av Gustave Flaubert, och Ett dockhem av Henrik Ibsen, och alla nämnda fanns där, samt en hel del till. Om BookBeat hade funnits när jag pluggade grundkursen hade det underlättat oerhört mycket. Jag undrar varför inte biblioteken erbjuder dessa böcker som e-böcker?

Om du blev avskräckt av redogörelsen av klassiker, bli inte det! BookBeat har också böcker i genrer som spänning, fantasy, YA, och personlig utveckling. Omåttligt populära Therese Lindgrens Ibland mår jag inte så bra finns också här som ljudbok, och andra omtyckta böcker som Glöm mig av Alex Schulman (både e- och ljudbok), Odinsbarn av Siri Pettersen (e- och ljudbok), och De polyglotta älskarna av Lina Wolff (e- och ljudbok).

Image-20170406_152631.jpg

Utbudet vad gäller barn, och då tänker jag barn från 0 till ungefär 9 år, känns begränsat. En förklaring till det kan vara att böcker för små barn fortfarande gör sig bättre i fysisk form. Många av böckerna jag har på kursen jag läser just nu i barnlitteratur fanns inte, och det säger ändå ganska mycket.

I ljudboksläget kan lyssnaren välja läshastighet, genom att trycka på symbolen som ser ut som en hastighetsmätare (logiskt, jag vet) nere till vänster. I ljudboksläget finns även en funktion jag tycker mycket om, och det är sovtimern. Funktionen låter dig välja hur länge ljudboken ska spelas innan den avslutar av sig själv. Den kan således inte bara användas för att avslutas när man vill sova, utan även om man vet att man bara har kanske en kvart på sig att lyssna och inte vill hålla på och fippla med telefonen.

Läsaren kan själv anpassa sin läsvy direkt i appen genom att trycka på symbolen föreställande två A uppe i högra hörnet. Där kan läsaren välja ljusstyrka på skärmen direkt i appen (jag brukar ha den på auto), typsnitt, teckenstorlek, men också sidfärg. Det finns antingen vit, sepia, eller mörk. Jag brukar ha mörk. Att läsaren själv kan välja sidfärg tycker jag är en superbra funktion!

BookBeat sparar var du var i din läsning eller lyssning, så du behöver aldrig tänka på det själv, och appen erbjuder möjligheten att ladda ner både e- och ljudböcker så att du kan lyssna och läsa även när du inte har tillgång till internet. Toppenbra! Jag brukar ladda ner någon bok innan jag ska jobba så jag har något att lyssna på utan att det drar extra mycket mobildata.

Flera böcker finns enbart som e- eller ljudböcker, men det finns också flera som erbjuder båda möjligheter. Dock känner appen inte av var du befann dig i din e-/ljudbok om du vill börja lyssna/läsa istället. Alltså, om du är på sida 52 i din e-bok måste du själv spola till samma plats i ljudboken om du istället vill börja lyssna, och likadant tvärtom. Att appen känner av det automatiskt är en funktion jag saknar. Om du väljer att gå tillbaka till läsningen eller lyssningen igen sparar BookBeat var du befann dig på respektive ställe, så du kan alltid skifta mellan e- och ljudboken ändå. Du måste bara jobba lite för att båda ska befinna sig på samma ställe. Det går inte att lyssna och läsa samtidigt.

Man kan alltid spola tillbaka eller fram genom att trycka på symbolerna vid sidan av play/pause. Den är automatiskt 15 sekunder, men går att anpassa som man vill genom att trycka på de tre prickarna uppe till höger. Där kan man välja Ljudboksinställningar, och välja en annan spoltid. Under samma prickar kan man även välja att dela.

 

Sammantaget tycker jag att BookBeat är en bra app som erbjuder mycket, både i bokväg men också vad gäller användning.

 

Har du testat BookBeat?

Bloglovin’  │ Instagram

Publicerat av

Bokstund

Böcker. Te. Skriva.

11 reaktioner till “Användarvänlig bokapp med många funktioner”

  1. Jag har inte testat detta. Jag är rätt så nöjd med att ladda ner böcker från i huvudsak IBook som har ett stort utbud. Blir oftast på engelska.
    Visst är det fascinerande med alla nya sätt att läsa eller höra digitalt.

    Gillad av 1 person

  2. Jag har testat Bookbeat i två månader nu och kände inte att jag tyckte om den, har tidigare haft Storytel och gillat det bra. Men är också nu inne i en period då jag hellre läser fysiska böcker och om jag ska lyssna på något så är det just nu poddar som gäller, Så jag tror egentligen inte Bookbeat är så dålig.

    Gillad av 1 person

    1. Förstår! Jag föredrar också fysiska böcker egentligen, men tycker att appen är bra när jag är ute och rör på mig mycket 🙂 Har inte testat Storytel, borde göra det så jag kan jämföra! 🙂

      Gilla

  3. Tack för recensionen! Jag har testat Storytel och tyckte den appen var bra, fördelen var att många böcker fanns som e-bok och man kunde lätt växla mellan att läsa och lyssna. Funkade det på Bookbeat?

    Gillad av 1 person

    1. Ja, man kan lätt växla, men appen känner inte av var man var i ljudboken när man ändrar till e-boken och tvärtom, så man måste själv bläddra till motsvarande sida. Så det är en funktion BookBeat saknar, men Storytel har. Det är lite svårt att förklara det här tydligt märker jag, hehe 🙂

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar