En av världslitteraturens otäckaste spökhistorier

Image-20170331_135623

När skruven dras åt av Henry James är en av världslitteraturens otäckaste spökhistorier. Boken gavs för första gången ut 1898, och 2013 gavs den ut i en stilsäker och skarp översättning av Ola Klingberg på förlaget Modernista. Den är en ramberättelse som inleds i en gammal herrgård, där en äldre man berättar en kuslig historia om en namnlös guvernant som för länge sedan reste till ett ensligt gods i sydöstra England för att ta hand om två föräldralösa rikemansbarn. Villkoren för anställningen är mystiska; hon får aldrig träffa barnens förmyndare, och han verkar inte vilja ha något med barnens fostran att göra.

Vistelsen är till en början bra. Barnen är väluppfostrade och intresserade av att lära sig nytt. Men snart börjar märkliga saker hända. Guvernanten börjar se syner, hon ser vålnader av märkliga människor hon aldrig tidigare sett men som visar sig vara människor som förut arbetat på godset men avlidit. Är de verkligen syner, eller är de illasinnade vålnader? Guvernanten försöker förtvivlat rädda de två barnen, då hon är övertygad om att det hela handlar om dem, men hon vet inte hur eller från vad.

När skruven dras åt är inte hårresande så som en modern skräckberättelse, men den är stämningsfull och välskriven. Trots att läsaren inte sitter på nålar under läsningen har boken ett driv som för berättelsen framåt. Och obehagskänslan finns där. Berättelsen är förvirrande, det mesta bara antyds och läsaren måste ofta gissa sig till vad som egentligen händer. Kanske är Skruven som dras åt en bok som bör läsas om för att alla bitar ska falla på plats, kanske är författarens avsikt att läsaren ska lämnas förvirrad. Säkert är i alla fall att den förtjänar sin titel som en av världslitteraturens otäckaste spökhistorier.

 

Titel: När skruven dras åt

Författare: Henry James

Översättare: Ola Klingberg

Utgivningsår: 1898 (original) 2013 (min)

Förlag: Modernista

ISBN: 978-91-7499-093-5

Adlibris │Bokus

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

14 thoughts on “En av världslitteraturens otäckaste spökhistorier

    • Bokstund skriver:

      Ja, jag kan tänka mig att man blir det om man förväntar sig att den ska vara läskig som en modern skräckberättelse. Jag hade inte så höga förväntningar på just skräckaspekten – man får tänka på att den är över hundra år gammal och att när den skrevs var den läskigast av de läskigaste, ungefär.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s