Våga skriva dåligt

Jag sätter ganska hård press på mig själv när det gäller det mesta, även gällande mitt eget skrivande. Förut hände det ofta att jag inte skrev på flera veckor eller månader för att jag satte en sådan press på mig själv att det jag skrev måste vara bra. Och det kändes inte okej. För att försöka komma ur det tankemönstret skapade jag mig ett eget motto:

”Skriv hellre dåligt än inget alls.”

Du har säkert hört eller läst det tidigare i någon variant. Och det är så sant, och så bra. Man kan alltid redigera en text till det bättre. Alltid. Inget måste vara perfekt direkt. Eller ens någonsin. Skrivande får ta tid, faktum är att det bör ta tid. Att få något i skrift är viktigare än att få det korrekt.

Och när det gäller längd så tänker jag likadant. Det är bättre att jag skriver en sida än ingen alls. Bättre att jag skriver en scen än ingen alls. Bättre att jag börjar än inte alls.

Sen, när jag är redo, går jag tillbaka i texten och redigerar den tills jag är någorlunda nöjd eller tills jag inte orkar längre. Lägger till ett ord här, tar bort ett ord där. Och jag gör likadant med mina blogginlägg. Jag lägger aldrig upp ett första utkast. Mina inlägg har alltid gått igenom några redigeringsvändor innan det publiceras. Ibland tvingar jag mig själv att sluta pilla och bara publicera, för någon gång måste en text anses färdig. Eller åtminstone någorlunda färdig. Kanske tillräckligt färdig.

Det kan ta timmar innan jag börjar redigera en text, men det kan också ta dagar, veckor, månader och år. Vissa redigeras aldrig. Vissa slängs. Vissa glöms bort och hittas många år senare.

Men tänk om det är så dåligt att det är oanvändbart? Ja, det kan såklart hända. Men det gör inget, för du har skrivit. Och bara för att det är oanvändbart för det projekt du håller på med för tillfället betyder det inte att det är oanvändbart för något annat. Jag sparar så gott som allt. I alla fall så mycket jag kan. Eller så mycket jag vill, men det är inte riktigt sant för jag har kvar texter som gör mig så ledsen att jag aldrig vill se dem igen men jag vet att någon gång kan jag behöva dem. Så de får finnas kvar ändå. Mycket har jag kvar i gamla block jag fått av mina föräldrar för längesedan. Vissa har jag sparade i min trogna surfplatta. En del har jag sparat i olika dokument på datorn och olika moln. Lite har jag sparat i min telefon.

Jag tror aldrig att jag läst en perfekt text. Jag kanske har trott att jag gjort det, kanske på den tiden då jag inte visste hur en text skulle vara uppbyggd och inte kände till att det fanns några svenska skrivregler. Då när orden granar och grannar såg ungefär likadana ut. Finns det verkligen något sådant som ”en perfekt text”?

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

29 reaktioner till “Våga skriva dåligt

 1. Hear hear! Så bra och fin text. :))) Har du hört talas om The Artist’s Way btw? Den baseras på en rätt intressant metod, apropå detta!

  Gillad av 1 person

   1. Najs! Jag har boken ehe, om du ej hittar så kan jag förklara kortfattat. ^_^ det har hjälpt mig skitmycket, både med skrivande men också typ… att få klarhet i vad jag egentligen vill och så! (låter märkligt men man fattar när man vet hur det funkar hha)

    Gillad av 1 person

   2. Jag hittade faktiskt boken på biblioteket, så jag har lagt en reservation! 😁 Men du får gärna förklara kortfattat ändå, så jag vet lite vad jag har att vänta mig 😉

    Gillad av 1 person

   3. Najs! Jo men en av de mest grundläggande teknikerna i den är nåt som heter ”morning pages.” Det går ut på att man skriver tre a4-sidor för hand varje morgon. Bara skriver exakt det som kommer upp i huvet. för mig brukar det vara typ ”jag orkar inte jobba idag. jag vill ha kaffe. men sen -r jag lite orolig för det Anna sa.” Stream of consciousness liksom. Man når ofta en punkt när man bara inte vet vad man ska fylla sidorna med, men bara fortsätt ändå. skriv ”jag vet inte mer vad jag ska skriva.”Det det hjälpt mig med är 1. i och med att man desperat letar efter grejer i hjärnan att skriva ner kommer det ut massa saker man är orolig för, man vill göra, borde göra, som legat och guppat nånstans men som man inte uttalat. 2. Man får in vanan att *bara skriva.* Inte stanna fast det blir dåligt. Leka med orden precis hur man vill, för man ska ju bara fylla sidorna. 3. När man sitter där och bara spottar ur ig saker kommer jag ofta på skitbra ideer. saker till bloggen, ideer till noveller, saker jag vill hitta på.

    Pröva ett par-tre dagar vettja. Det tar lite tid men jag tyckr man får mkt för det 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Det går inte att redigera en tom sida! Så tänker jag, men det var såklart någon större tänkare/författare som myntade uttrycket från början… Att skriva och skriva, kasta, göra om och börja om, det leder hela tiden framåt. Den som inte skriver eftersom det inte blir bra nog, blir heller aldrig bättre. Heja oss! 🙂
  Jag tycker inte det finns några perfekta texter, har hittills inte läst någon och jag vet ärligt talat inte vad en ”perfekt text” är. Grammatiskt? Gestaltningsmässigt? Språkligt? Nej, smaken är som baken, som inom alla annan konst.

  Gillad av 1 person

 3. Håller definitivt med! Kreativitet är en muskel och att skriva är något som kräver övning. Sen tror jag inte att det *inte* kan finnas en s.k. perfekt text. Rent språkligt och grammatiskt finns det ju förstås rätt och fel, men det är inte allt. Varför skrevs texten, vad är dess mål? Ska den vara informativ, berörande, poetisk? I vilket sammanhang läses den? Vem ska bedöma textens perfektion? Till exempel är kanske en dagbokstext perfekt för den uppfyller väl nästan alltid sitt mål 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja, alltså jag tänker ju att den perfekta texten då skulle vara perfekt både gällande innehåll och det språkliga. Och någon sådan finns nog inte. Sen så kan ju en specifik textform vara perfekt för en individ, men den är nog inte perfekt gällande alla kriterier för en s.k ”perfekt text” 🙂 Och bara för att en text inte är perfekt är den ju inte dålig eller fel 😊 Tror att detta är ett ämne man kan diskutera länge egentligen 😜

   Gilla

 4. BRA SKRIVET! Jag känner också igen mig i allting. Jag läser alltid mina inlägg en miljard gånger och ändrar ett par ord här och där innan jag publicerar, men det är mycket på grund av att jag under min uppväxt haft problem med ordförståelse. Att läsa och skriva har hjälpt mig mycket!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s