Liten guide till bättre textformgivning

Att formge sin text direkt i Word är superlätt och bidrar mycket till läsbarheten (samtidigt som det ser väldigt snyggt ut). Jag har märkt att det är ganska vanligt att man antingen inte formger sin text alls eller att man formger så att formgivningen motverkar syftet – att öka läsbarheten. I detta inlägget tänkte jag därför dela med mig av några tips på hur man enkelt kan formge sin text direkt i Word, och tipsen funkar extra bra vid korrekturläsning. Så här formger jag alla texter jag skriver, och det kan låta mycket till en början, men när man gjort det ett par gånger sitter det tillslut i handleden (hehe).

Det är enklast att börja formge när man är på andra stycket, då är det bara att markera texten och välja hur man vill ha den, och sedan flyter resten på likadant.

Om du vill läsa mer om typografi och textformgivning rekommenderar jag att läsa Typografisk handbok av Christer Hellmark.

Adlibris │Bokus

Se till att inte ha för liten text. Det blir för ansträngande för ögonen att läsa. Storleken bör ligga på mellan 10 och 14 punkter. 12 brukar vara alldeles lagom.

Se till att inte ha för stor text. Texten blir lätt skrikig.

Blanda inte för många teckenstorlekar. Det blir lätt rörigt och tar onödigt fokus från texten. En teckenstorlek för brödtext och en för kapitel/titel är ganska lagom.

Gör breda marginaler. Med smala marginaler, som exempelvis Words standardmarginaler, blir raderna för långa. Då hoppar ögat gärna över en rad eller två. Rekommendationen ligger på 55-65 tecken per rad (inkl. blanksteg). Raden bör inte vara kortare än 35-45 tecken. Räkna ut hur många tecken dina rader har genom att markera en rad och trycka på Ord nere i vänstra hörnet. Där kan man se antal tecken både med och utan blanksteg. Marginalerna ändrar du på linjalen över dokumentet. Jag brukar ha ca 1,5-15, men det är bra att testa sig fram.

Se till att inte ha ett för smalt radavstånd. Ha alltid minst 1,5 cm i radavstånd. Mindre än så gör att raderna går ihop och blir onödigt svårlästa. När du ska redigera och kunna anteckna direkt i texten rekommenderar jag 2 cm radavstånd. Radavståndet väljer du i Stycke bredvid Tecken (där du väljer typsnitt o.s.v.) över dokumentet. Där finns en knapp med några rader och pilar upp och ner. Tryck på den och välj vilket radavstånd du vill ha.

Om din text är en längre skönlitterär text, exempelvis en novell, bör du absolut inte ha centrerad text. Helst inte längre dikter och sådant heller. Centrerad text är svårare att läsa.

Använd alltid vanliga typsnitt, exempelvis Times New Roman eller Garamond. De är vanliga för att de är bäst, helt enkelt. Läsbarheten är viktig.

Blanda inte typsnitt om du inte vet vad du håller på med.

Gör inte mellanslag eller tab för indrag. Du ska alltid välja indrag (där du väljer radavstånd i Stycke, alternativ för radavstånd). Jag brukar ha 0,7 cm, men gör så som du känner passar dig. Det viktigaste är att det är tydligt var det nya stycket är.

Använd inte både avstånd efter stycke och indrag. Avstånd efter stycke tar du bort genom att markera texten och gå in där du väljer radavstånd. Längst ner kan du välja att ta bort radavstånd efter stycke.

Har du några bra tips på hur man enkelt kan formge sin text? Kanske i något annat program än i Word?

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

17 reaktioner till “Liten guide till bättre textformgivning

 1. Vilket bra inlägg. Jobbar mycket med dokumentation (både nu och tidigare) och att ärva viss dokumentation har fått mig att undra vad den/de som skrev tänkte – om de ens gjorde det. Själv är jag helt besatt av att i formella dokument/informationer odyl alltid försöka få stycket att sluta innan det blir en sidbrytning om det nu är ett stycke som faktiskt inte hänger ihop med följande stycke. Kanske att jag driver detta lite för långt, men jag blir tokig om jag får ett papper där en eller två rader ligger på nästa sida och man faktiskt kunde korrigerat det lätt. 😀

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med om att om man kan få över de där sista raderna på första dokumentet ska man det, så länge det inte drar ihop texten på något konstigt sätt 🙂 Det är kul att sitta och pilla med formgivning också! 😁

   Gillad av 1 person

 2. Haha, älskar ”blanda inte typsnitt om du inte vet vad du håller på med.” Jättebra text! En sak som gör mig himla ledsen är jag jag hittar bloggar som verkar roliga och intressanta (iaf fångar ens intresse något), och formateringen gör att man knappt kan läsa så man pallar inte och klickar sig bort… Jag vill typ skriva till dom, men sen… man vill ju inte peta i andras grejer liksom. Sagt det förut men jag säger det igen – denna bloggen är så himla bra! =)

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! 😁 Så glad du gör mig 😊❤️

   Håller verkligen med, blir så ledsen typ när jag hittar en blogg med typ centrerad text eller något konstigt typsnitt… Man orkar ju inte läsa då oavsett hur bra innehållet är.

   Gilla

 3. Vilken bra sammanfattning!
  Mitt enda tips, om det ens är ett tips, är att jag brukar formge om mina manus (öka storlek till cirka 16 pt och dubbelt radavstånd) och läsa dem på paddan som e-böcker. Blir som att läsa en ny text och alla fel står ut direkt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s