En svensk Morden i Midsomer

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Idag testar jag att skriva en annan typ av recension! Den är lite mer subjektiv och personlig än jag annars gör, kanske lite mer lättsmält och lite roligare? Säg gärna vad ni tycker, borde jag fortsätta skriva recensioner så här?

En forskare i litteraturvetenskap anmäls försvunnen under ett mystiskt besök i Sverige. Samtidigt startar några litteraturvetenskapsstudenter en amatörteatergrupp, och gruppen sätter upp en pjäs med Shakespeares odödliga Romeo och Julia. Forskarens försvinnande visar sig snart ha kopplingar till verket. Det ryktas att forskaren varit på jakt efter ett bortglömt originalmanuskript av den gamla tragedin som inte slutar tragiskt utan istället lyckligt. Litteraturvetaren Helena bestämmer sig för att ta reda på mer om det glömda manuset, hon reser till Verona och letar ledtrådar som en riktig detektiv, och hamnar mitt i en mordutredning.

Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist är den tredje boken om litteraturvetaren och talskrivaren Helena Waller, men den går utmärkt att läsa fristående. I boken får man följa ett flertal karaktärer, så man får ta del av mycket av vad som sker. Jag har lite svårt för böcker som hoppar mellan flera olika karaktärer. Jag är så dålig på namn, så det blir svårt för mig att hänga med och minnas vad som hänt vem, särskilt när det handlar om så många som i den här boken. Det tog mig kanske 100 sidor innan jag verkligen kunde hänga med i de olika perspektivbytena. Annars är greppet med flera perspektiv ganska bra. Och Appelqvist är skicklig – hon visar aldrig för mycket, så handlingen bjuder ändå på flera överraskningar, inte minst slutet.

Jag läser egentligen ganska sällan deckare – det är få som verkligen intresserar mig. Men denna har ändå någon kvalitet som fångar mig, trots att den inte kräver särskilt mycket tankeverksamhet (men det kan vara trevligt ibland). Det bästa med boken var, för mig, den miljö Appelqvist så väl skildrar. Jag gillar verkligen att den till stor del utspelar sig i den universitetsvärld jag själv tillhör, även om det är i en helt annan stad och vid ett fiktivt universitet. I boken samsas litteraturvetenskapliga referenser med fester, romanser, och lögner. Smultron, bröllop och döden är en lyckad kriminalroman som för tankarna till en svensk Morden i Midsomer med en härlig litteraturvetenskaplig vibe, perfekt en solig dag i brassestolen.

 

Några väl valda ord om Smultron, bröllop och döden:

Mysdeckare. Lättläst. Passioner. Ond bråd död.

Image-20170423_172644.jpg

Är du ännu mer intresserad av Smultron, bröllop och döden? Här kan du läsa två smakebitar på den.

 

Titel: Smultron, bröllop och döden

Författare: Kristina Appelqvist

Utgivningsår: 2016

Förlag: Pocketförlaget

ISBN: 9789175792156

Originalutgåvan utgiven av Piratförlaget

Adlibris │Bokus

Bloglovin’  │ Instagram

Publicerat av

Bokstund

Böcker. Te. Skriva.

12 reaktioner till “En svensk Morden i Midsomer”

  1. Strålande bra recension, och kul med subjektivt. Ska bli roligt att se hur du tycker att Konstnären är i jämförelse. 🙂

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar