Min skrivrutin under en vecka i bilder

Denna veckan har jag bott helt själv i mitt gamla barndomshem. Mina föräldrar behövde någon som kunde ta hand om huset och katterna när de var bortresta, och jag behövde semester och tid att skriva på min novell.

Processed with VSCO with f2 preset

De bor ganska idylliskt ute på landet några kilometer utanför en liten by. Att bo där har varit ungefär som att bo på ett hotell med all inclusive i en vecka – förutom att jag fått städa undan efter mig och göra min mat själv. Samtidigt har jag haft tillgång till ett helt hus ute på landet och fått välja min mat helt själv, så win win egentligen. Veckan har nästan uteslutande ägnats åt skrivande på en novell som jag sedan skickade till Novellix novelltävling. Så här har min skrivrutin under veckan sett ut i bilder 🙂

När jag vaknade på morgonen låg jag kvar en stund i sängen och läste. Det gör jag ofta hemma när jag är ledig också. Läser just nu Hobbiten av J.R.R Tolkien. Riktig mysläsning!

Efter någon timme gick jag upp och gjorde frukost. Jag vill gärna säga att jag varierade den under veckan, men jag åt nog flingor och hönökaka med brie och salami varje dag. Inte särskilt nyttigt, men under semestern får man unna sig lite.

Snapchat-2048507517

Sen var det dags att börja jobba! Till vänster kan ni se en typisk skrivoutfit/mysoutfit. När jag skriver är det viktigt att jag är bekväm.

Jag ställde ett klaffbord framför ett fönster i vardagsrummet. Det är så bra ljus där, och fin utsikt över trädgården och skogen bakom. Jag stal ett ljus från min syster och satt sedan där i några timmar om dagen. Ofta drack jag te och ibland limevatten. Ibland åt jag kokosboll eller frökex. Det gäller att fylla kroppen med bränsle när man skriver 😉

Här satt jag länge med pennan i ett hårt grepp och redigerade den utskrivna novellen. I ett block skrev jag ner tankar och idéer jag fick när jag läste. Det kunde vara saker som ”skriv om en scen här” eller mer specifikt som ”lägg till denna scenen här”, men också anteckningar om jag hittade några luckor som jag behövde fylla men ännu inte visste hur.

Processed with VSCO with f2 preset

Några timmar om dagen har tillbringats i ryggläge med en katt på magen. När jag redigerat det utskriva dokumentet i några omgångar har jag lagt mig för att läsa det högt med alla redigeringar. Mina föräldrar har tre katter så jag har haft gott om solidariska lyssnare.

När jag var nöjd förde jag in alla ändringar i dokumentet i datorn som min snälla lillasyster lånat ut till mig under veckan och såg till att spara varje redigeringsrunda som ett nytt dokument. När jag gjort alla ändringar läste jag även det dokumentet högt och ändrade när jag kom på något nytt eller såg något slarvfel. Sen skrev jag ut novellen igen (tack mamma för att jag fick låna skrivaren, det var guld värt!) och la mig i ryggläge med en katt på magen för ännu mer högläsning.

Processed with VSCO with f2 preset

På tisdagen träffade jag en fin vän på en fika i byn. Jag lät henne läsa igenom novellen och ge synpunkter. Jag blev förvånad över att hon läste hela – hon läser egentligen inte så mycket skönlitteratur. Så bara det kändes som ett gott tecken! När hon läste studerade jag hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk. Hon reagerade precis så som jag hoppas att en läsare ska göra. Hon gav även värdefulla kommentarer som gjorde novellen ännu bättre.

Ibland botaniserade jag bland böckerna i mina föräldrars bibliotek. Där kan man alltid hitta något spännande.

Det har varit ganska svårt för mig att skriva denna novellen. Den går under genren skräck, och trots att jag läst mycket skräck var detta första gången jag skrev något läskigt själv. Dessutom har den varit ganska berättartekniskt svår – den har två olika perspektiv och berättas i två olika tempus. Men det har varit väldigt spännande, och framförallt fruktansvärt kul!

På fredagen hade jag ärenden i byn igen, fast själv denna gången. Då passade jag på leva ut en gammal författardröm. Vem vill inte sitta på ett café och skriva?

Valde ett bord bredvid brasan. Ute regnade det. Kändes riktigt mysigt. Jag fick inte gjort så mycket men det var ändå stämningen jag ville åt, och den fick jag.

När jag började bli hungrig på kvällen bestämde jag mig för att arbetsdagen var slut (förutom på fredagen). Till middag varierade jag faktiskt lite, nedan ser ni något jag kallar studentcarbonara. Till maten (och även en stund efteråt) kollade jag på Miss Fisher’s Murder Mysteries. Har ni sett det?

När jag gick och la mig läste jag lite till i min bok.

Processed with VSCO with f2 preset

 

Fredag kväll fick Fajter nog. Han tyckte nog att novellen var färdigredigerad. Jag höll inte med utan satt kvar i några timmar till. Jag hittade ständigt nya saker att lägga till eller ta bort eller skriva om. Jag var rädd att jag skulle överredigera novellen, men samtidigt ville jag skicka in en så färdig novell som möjligt. Om jag fick skulle jag nog kunna sitta i flera dagar till och ändra småsaker, men tillslut bestämde jag mig för att novellen någon gång måste anses vara åtminstone någotsånär färdig.

 

Klockan elva på fredagskvällen skickade jag in den! Det kändes ungefär så här:

I lördags firade jag med grekisk tapas. Jag har inte läst igenom novellen sedan jag skickade in den, men jag kan den nog utantill vid det här laget.

Jag vill gärna höra från er andra skrivande människor! Hur ser er skrivrutin ut, om ni har någon? Har någon av er också deltagit i Novellix novelltävling?

Trevlig söndag på er!

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

20 reaktioner till “Min skrivrutin under en vecka i bilder

 1. Vad mysigt det här låter! Du har verkligen tur som har det så just nu. 🙂 Väldigt trevlig rutin. Tyvärr skriver jag egentligen ingenting just nu, inte sen jag fick mina tvillingar för nästan 18 månader sen. Fram tills de föddes satt jag mer eller mindre natt och dag och försökte skriva färdigt och redigera färdigt alla mina texter. Generellt brukade jag nästan alltid sitta sent på kvällen och en bit in på natten för att få sitta ifred. Och jag har sett Miss Fisher Murder Mysteries. Jag älskar serien. Hur långt har du kommit? Jag hoppas så att det kommer en fjärde säsong, fast det är kanske helt kört?

  Gillad av 1 person

  1. Det har varit jättemysigt! Ja, då är du förstås upptagen med dina små nu. Fast det är väl mysigt det med? 😊 Jag har precis påbörjat säsong två. Hoppas det blir en fyra! Himla trevlig serie 😊

   Gillad av 1 person

   1. Det är jättemysigt att ta hand om barnen, men jag trivs inte där vi bor och hoppas kunna flytta så snart som möjligt.
    Verkligen trevlig serie, ja. Jag älskar de där historiska serierna (och en del andra också).

    Gillad av 1 person

   2. Åh nej, så trist! Det är jobbigt att inte trivas. Hoppas ni hittar något bra snart! 😊 Då kanske du får både tid och inspiration att skriva mer igen också, man vet ju inte 😊

    Gillad av 1 person

 2. Fantastiskt inlägg! Jag tror verkligen på att rutiner är bra för skrivandet, att en gör det till en ritual på något sätt, att ha något att äta, knapra på under tiden är toppen, te är nästan ett måste och att skriva på café eller i annan miljö än hemma är så mysigt.

  Gillad av 1 person

 3. Men gud!!! Jag har nog hittat en ny blogg att följa slaviskt! 😃 Jag älskar att läsa, jag har en del bokrecensioner uppe på min blogg som du gärna får kika in på, om du vill dvs. Och dina bilder är ju hur vackra som helst! Åh, vad glad jag är att jag kikade in här ☺️

  Gillad av 1 person

 4. Åh alltså! Läser genom massa av dina inlägg nu för mitt bloggläsande har haft übertorka sen jag började jobba + pendla. Bara myser här haha.

  Gud vad bra att låta folk läsa och kolla deras ansiktsuttryck?? Ska lätt ha det som skrivövning i gruppen, att folk får gissa känsloläget i någons text utan att veta vad den handlar om, genom att låta nån läsa tyst och kolla på ansiktsuttrycken och sen rapportera tillbaks, if that made any sense xD

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s