Recensionsexemplar, skrivande och läsande

Denna veckan har det hänt mycket. Jag började skolan och firade det på ett mysigt café, jag påbörjade en bok för att sedan lägga ner den och fick sedan hem en annan bok som jag påbörjade istället. Regn och kyla drar in över Göteborg och jag kunde inte vara lyckligare. Skolarbetet tuffar på och i helgen ser jag fram emot att skriva lite mer på egna projekt. Har du haft en bra vecka?

Ny bok

Denna veckan hittade en ny bok hem till mig från Louise Bäckelin Förlag: Miraklet av Emma Donoghue. Jag har sett fram emot att läsa den länge, och när passar det egentligen bättre med en gotisk roman än de första höstdagarna på året?

Processed with VSCO with f2 preset

Det känns som att hösten tillslut rullat in i Göteborg på riktigt. Kinderna ömmar lite lätt när jag promenerar ute och färgerna i naturen skiftar långsamt från grönt till brunt och rött. Och så regnet förstås. Finns det något härligare än att läsa en god bok till ljudet av höstregn, kanske lite vinande vind och en sprakande brasa?

Boken kommer förhoppningsvis recenseras inom kort!

Skriva

Nu har första skolveckan gått och jag har börjat komma in lite i plugglivet igen. Skriva-kursen verkar superspännande och uppgifterna känns roliga. Jag hoppas att jag får möjlighet att utveckla mitt skrivande under kursens gång.

Vi delades in i responsgrupper där syftet är att vi ska ge varandra feedback på uppgifterna. Bra grej i praktiken, men jag är lite tveksam över min grupp. De är trevliga och glada, men jag är osäker på hur responsarbetet kommer fungera i grupp.

Processed with VSCO with f2 preset

Första uppgiften är att skriva en krönika. I onsdags skickade alla i min responsgrupp ett första utkast på sin krönika till varandra så att vi kunde gå igenom dem tillsammans på torsdagen. Jag hade inte riktigt tid att skriva på min så jag kladdade i stort sett ner några lösryckta tankar i ett dokument på ca 20 minuter och skickade sedan iväg den. Igår träffades vi och gick igenom våra krönikor och jag fick ingen konstruktiv kritik, vilket gör mig lite fundersam. Men min grupp var superpositiv. Detta var trots allt första uppgiften, och responsen kan ju utvecklas.

Krönikan ska in idag kl 17, så ganska snart. Jag sitter just nu med finliret. Min krönika handlar om läslov, och temat på uppgiften var att använda 2016 års nyord. Jag har satsat mycket på humor (vilket verkade populärt i min responsgrupp). Jag tycker själv att den är ganska rolig, och jag fick fin respons av några vänner jag skickat den till för genomläsning 🙂

Fikafirande

I måndags firade jag och min syster att vi klarat första skoldagen. Vi gick till Café Sirius i SF-bokhandeln och fikade vid det bästa bordet. Jag åt en Ravenclaw-boll, men den var tyvärr inte så god. Den var torr och smakade mest stelnat socker. Min syster åt en slags kanelbulle som tydligen var mycket god.

wp-1504268832768.

Bokklubbsläsande

Till bokklubben Bokjävlar! har jag börjat läsa Onda boken av Kaj Korkea-aho. Jag förväntade mig en riktigt obehaglig bok men är just nu ganska besviken. Jag har läst lite drygt 100 sidor och känner mig ganska uttråkad. Igenkänningsfaktorn är hög. Jag ser komiken. Men var är alla hemskheter? Var är allt det obehagliga, det äckliga, det läskiga? Just nu skulle jag nog snarare kalla den ett relationsdrama. Nej, jag är inte imponerad. Vore den inte en bokcirkelbok hade jag nog lagt ner den. Har du läst den? Blir den bättre?

wp-1504269170310.

Perspektiv

I helgen ser jag fram emot att läsa Tidningen Skrivas artikel om perspektiv. Förhoppningsvis lyckas jag bestämma mig för ett perspektiv till mitt romanprojekt. Jag har velat fram och tillbaka sedan projektets början någon gång förra året och testat några olika perspektiv men har aldrig blivit riktigt nöjd. Nu kanske jag får till det med lite hjälp från Skrivas duktiga skribenter. Har du några tips på att välja perspektiv?

Processed with VSCO with f2 preset

19 år senare

Idag är det 19 år senare! Det känns som att jag har väntat på det här hela mitt liv.

Processed with VSCO with f2 preset

Trevlig helg, alla!

Bloglovin’Instagram

Annonser

21 reaktioner till “Recensionsexemplar, skrivande och läsande

  1. Kul att du frågar! Jag mailar direkt till bokförlagen när jag ser en bok som intresserar mig. Länkar till min blogg och sociala medier och berättar lite om mig själv och min blogg. Ibland frågar de om besöksantal. Jag har nog inga konkreta tips mer än att vara trevlig och att våga 😊 Tyckte att det var superläskigt i början men det värsta som kan hända är ju att de säger nej.

   Gilla

   1. Jag mailar till den på förlaget som har hand om press. Det brukar finnas en flik på deras hemsida som heter Press eller något liknande och under den finns kontaktuppgifter. Har tyvärr ingen aning om vad förlagen har för krav på besöksantal 😕 Lycka till med sökandet! 😄

    Gilla

 1. Jag tänker att du kanske kan hjälpa igång gruppen och sätta tonen för responsen på något sätt? Alltså, ge själv den typ att kritik som du skulle vilja ha tillbaka. Fast själv har jag aldrig lyckats komma med något annat än positiva tillrop, så jag förstår dina gruppmedlemmar – samtidigt som den mest svidande kritik jag själv fått varit precis det som lett mig vidare och resulterat i utgivning.

  Nitton år senare … Det var som fan.

  Gillad av 1 person

  1. Bra förslag! Jag vill ju ha ärlig respons och kritik som hjälper mig att utvecklas. Hela gruppmötet bestod nästan av att jag gav mina gruppmedlemmar konstruktiv kritik och att de antecknade det jag sa. Jag tog liksom ledning över samtalet för ingen annan hade något att säga. Sen när det blev min tur att få respons var det mest jag som fick fråga dem saker för att få igång ett samtal men det lyckades aldrig riktigt.

   Gilla

 2. Jag kan tänka mig att det är lite svårt i början av kursen att kritisera varandras texter och sedan är det säkert olika hur van man är att ge respons på texter också. Det kanske är en bra idé att samtidigt som ni mejlar era texter till varandra kanske alla också kan ha någon fundering om den egna texten? För det måste väl ändå alla ha kan jag tänka? Liksom, vad funkar, vad funkar inte… Men sen borde ni väl ha lektionstid där läraren hjälper till lite och kan peppa er också?

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag tror nog att det är så. Jag är nog lite mer van vid textrespons efter kurserna jag läst, särskilt från Litteraturkritiken, än de är. Det var en bra idé! Jag ska kolla med dem om de tycker att det funkar. Vi har föreläsningar men responsen innan vi skickar in våra uppgifter sköter vi själva.

   Gillad av 1 person

 3. Vad trist att konstruktiv kritik uteblev, men som fler är inne på så spelar säkert bristande erfarenhet och kanske till viss del rädsla en roll. Hoppas gruppen växer, tur att de har dig 🙂
  Perspektiv ja. Puh! Jag bytte från tredje person till första för huvudpersonen i hela manuset jag nu redigerar. Ett jäkla jobb, men klart värt det. Tycker generellt sett om att läsa första mer än tredje, just för att jag kommer närmare karaktären.
  Bytte för övrigt tempus också, på 3/4-delar av manuset. Mycket jobb, men också värt det. Vem har sagt att det ska vara enkelt?
  Kan inte önska trevlig helg tillbaka, men väl en fin vecka! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är nog så 😊 Det verkar som att vi ska ha ett kritiksamtal om våra krönikor på torsdag där vår lärare är med, så det ska bli spännande att se vad som händer då.

   Oj, intensivt! Jag är också mest inne på första nu, tycker som du att man kommer närmare karaktärerna. Att byta tempus låter som ett ännu intensivare jobb, det måste ta fruktansvärt mycket tid!

   Tack, och hoppas du får en trevlig vecka du också! 😊

   Gillad av 1 person

   1. Låter bra att få inte lärarstöd, så det inte slutar med att det är du som är läraren 😉
    Ovana att ge kritik kan säkert spela in, och en rädsla att såra människor man inte känner.
    Jag rekommenderar INTE ett tempusbyte, risken är stor att det dräller kvar en massa (i mitt fall) preteritum, usch ja 😀

    Gillad av 1 person

 4. Emma Donoghue skriver bra böcker, så förhoppningsvis är den du fått läsvärd. Trist med utebliven återkoppling. Det är visserligen inte alltid så lätt att ge, men om det nu ingick i uppgiften…

  Gillad av 1 person

  1. Hittills tycker jag om den! Den känns mörk och härligt höstig 🍁 Ja, poängen med våra responsgrupper är att vi ska ge respons på varandras texter, både positivt och negativt, för att kunna utvecklas 😊 Håller absolut med om att det kan vara svårt att ge, och eftersom det ingick tycker jag att jag borde ha fått åtminstone någon kritik/respons. Hoppas på bättre respons denna veckan 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s