Bokmässan 2017, del 1

Bloggtober

I år var jag på Bokmässan torsdag till söndag. I denna delen berättar jag om mitt besök på torsdagen och fredagen. Om jag berättade om alla fyra dagar i ett inlägg skulle det bli superlångt, så nästa del kommer imorgon.

På torsdagen var det mest spring fram och tillbaka för den dagen var jag där som redaktör till Isbrytning och som studerande på Redaktionell praktik – inte som vanlig besökare. På fredagen hade jag lite mer tid att andas. Då gick jag gick på bloggmingel och på flera seminarier och jag lärde mig massor.

Torsdag

Första dagen tog jag inte så många bilder. Jag sprang mest runt och delade ut biljetter och träffade vänner, så jag hade inte riktigt tid att ta upp telefonen och fota. Jag var där runt 10 men kom inte in förrän runt 11. Jag var där med min syster och några från min klass i Redaktionell praktik, och senare på eftermiddagen mötte jag upp med en arbetskamrat och min kusin.

Klockan fyra var det dags för oss att prata om Isbrytning! Det gick mycket snabbare än jag trodde men allt gick bra. Jag är glad över att vi fick möjligheten att visa upp Isbrytning på Bokmässan, det känns typ hur stort som helst.

2017-10-07 10.49.12 3.jpg

Ovan: Fredrik A. Rastrilla läser högt sin dikt Olivolja.

2017-10-07 10.49.12 4.jpg

Det kom många fler än jag trodde. Superkul!

På kvällen efter stängning gick jag, min syster och min kusin och åt kex och drack cider i montrarna. Det var också då jag hittade Svenska Skrivregler för 150 kr, så jag köpte fyra stycken (den står på litteraturlistan för Skriva och den är slut överallt, och några i min klass saknade också exemplar). Utan tvekan bästa kapet i år!

Snapchat-1180208263.jpg

När jag kom hem gjorde jag varma mackor och tittade på Arrow samtidigt som jag pluggade på argumentationstexter.

Fredag

Jag både inledde och avslutade fredagen med bloggmingel. Det första bloggminglet var med Bokförlaget SOL. Jag fick ostmacka och juice (mums!), goodiebag och härligt samtal med redaktörer, författare och andra bloggare. Supertrevlig start på dagen.

2017-10-07 10.49.11 4.jpg

Det första seminariet jag gick på var Debutera på litet förlag på Café Skriva, en ny scen i år. De hade många bra seminariepunkter och om jag hade haft tid hade jag gärna suttit där hela dagarna.

2017-10-07 10.49.11 3.jpg

Samtalet handlade mycket om marknadsföring. Lindstein berättade bland annat om vikten av att få recensioner, både i tidningar och på bloggar, och att alltid ha tid för sina läsare. Toppenbra seminarium!

Sedan gick jag på seminariet Spökhistorier och deras funktioner. Lena Ollmark, Katarina Genar, Lena Arro och Helena Dahlgren samtalade bland annat om att man blir dum i huvudet när man är rädd och att när man skriver skräck får man möjlighet att ta makten över sin egen fruktan genom att skriva om det man är rädd för.

2017-10-07 10.49.10 4.jpg

På eftermiddagen gick jag på ett seminarium om Att skriva fram sina karaktärer. Jag tog med mig mycket från det här seminariet, bland annat att karaktärerna blir personer genom sina brister och skavanker och inte genom sina goda egenskaper, att det bästa sättet att få någon att tycka om en karaktär är att ge karaktären något eller någon att älska och att det är bra att hitta en grundkänsla i varje karaktär som man själv kan känna igen sig i. Och att Mats Strandberg är bra på ordvitsar.

2017-10-07 10.49.10 3.jpg

Jag stannade kvar på Café Skriva och gick på Författare – Redaktör med Skrivarpodden. Här fick vi bland annat tips om att följebrevet gärna kan ha samma ton som manuset, att det är bra med ”suddförbud” i början av skrivandet och att det är viktigt att våga visa upp sin text och ta emot feedback.

2017-10-07 10.49.09 3.jpg

På seminariet med Skrivarpodden fick alla åhörare en liten gåva:

2017-10-07 10.49.06 4.jpg

Ett av de bästa seminarierna i år var helt klart seminariet med Fredrik Backman och Niklas Natt och Dag: Två författare, ett kontor. På det seminariet lyssnade jag mest och antecknade inte så mycket, men jag tog med mig att det är viktigt att ha någon att älta sin text med och att när man känner något av texten, alltså när texten förmedlar en känsla, då funkar det. Kan absolut känna igen mig i det där om att älta texten. Jag vill prata om min text hela tiden.

2017-10-07 10.49.08 6.jpg

Sedan var det dags för bloggmingel igen! Vi träffades uppe på våning 28 i Gothia Towers och jag fick lock i öronen i hissen på vägen upp. Norstedts bjöd på champagne och macarons. Jag åt tre stycken, en med jordgubbssmak, en med chokladsmak och en med kola och citron, tror jag.

Och sen kom Jenny Colgan. Så för det första: vilken fantastisk dialekt! Och för det andra: hon verkar vara en helt fantastisk person. Jag vill vara vän med henne.

2017-10-07 10.49.08 5.jpg

Och det var ungefär det som hände de två första dagarna av Bokmässan. Imorgon kommer del två!

Bloglovin’ │ Instagram

Annonser

8 reaktioner till “Bokmässan 2017, del 1

  1. Wow! Vilka dagar du verkar haft!! Tyvärr missade jag bokmässan i år, men det betydde att min Skuggvinter fick sig en sista omgång, Sedan är det inte så länge kvar till den åker till tryckeriet. Så det fick det vara värt, men som sagt; när man ser vad du varit med om blir man minst sagt lite avis😉ser fram emot fortsättningen!

    Gillad av 1 person

    1. Åh, var du också där? Missade dig helt! Letade efter dig hos Lilla Piratförlaget mellan intryckandet men fick aldrig syn på dig. Blir nog lite människoblind när det är så mycket folk överallt 😊

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s