Kreativt skrivande i höst

Jag hade egentligen planerat att söka till flera olika kurser i skrivande i höst, men så kom ansökningstider och jag var fortfarande helt uppe i lingvistik och allt annat. Så ansökningstider gick. Det kändes ganska ledsamt till en början, men jag började  googla runt (för tidigare hade jag bara kikat lite snabbt på olika kurser) och upptäckte att det faktiskt finns en himla massa som jag inte ens visste om. När Tidningen Skriva gjorde något uppslag om olika kurser i skrivande för någon tid sedan läste jag alla, markerade till och med några, men de präntades liksom aldrig in i hjärnbarken. Så många utbildningar var helt nya för mig.

Några skolor ströks direkt. Inte för att de verkade dåliga på något sätt, tvärtom visste jag att många av dem har mycket bra rykte, men för att jag inte vill flytta just nu. Internatlivet lockar helt enkelt inte. Inte just nu, i alla fall. Tillslut hittade jag en på distans som fortfarande var öppen för ansökan – Skrivarlinjen distans på Skrivarakademin. Så jag skrev ihop ett litet brev, följde anvisningarna på hemsidan – och förra veckan fick jag besked om att jag kommit in!

2018-06-09 05.58.32 2.jpg

Så i höst ska jag alltså läsa kreativt skrivande! Som jag har längtat. Kursen är på helfart och löper över ett år. Att den ges på distans känns väldigt skönt, för jag trivs så bra med att bo i Göteborg. Jag är glad över att jag tog mod till mig och sökte kursen trots att jag inte vet hur min höst kommer se ut med boende, jobb och övrigt plugg.

Jag vet egentligen inte särskilt mycket om den men på hemsidan går att läsa det här:

Under två terminer får du lära dig behärska skrivandets hantverk inom olika områden, bland annat roman, poesi, dramatik, film och autofiktion. Du får göra skrivövningar, prova dig fram och experimentera och läsa och analysera såväl dina klasskamraters texter som texter av etablerade författare  – allt för att du ska utveckla ditt skrivande.

Just den här paragrafen känns också mycket lovande:

Utbildningen bedrivs på en eftergymnasial nivå och förbereder dig som studerar för att kunna verka yrkesmässigt som författare. Under utbildningen arbetar vi med att skapa en förståelse för litteraturens olika uttryck, för förhållandet mellan litteraturen och det samhälle den existerar i, samt för relevanta grenar inom litteraturbranschen. Utbildningens främsta syfte är att du som studerande ska få vägledning och stöd i att utveckla ditt skrivande avseende språk, stil, form, genre och tematik.

Att gå en skrivarkurs verkar inte bara sjukt kul utan är också en himla bra kompetens att ha om man vill arbeta med litteratur. Många verkar tro att skrivarkurser är slöseri med tid (och pengar om man tar lån o.s.v.), att man kan lära sig hantverket utan att gå en kurs. Det är förstås sant att man kan det, det finns många förlagsmänniskor och utgivna författare som aldrig gått en utbildning i skrivande i hela sina liv, men att det är slöseri håller jag inte med om. Jag ser skrivarkursen som en chans att vidareutbilda mig, lära mig mer och utvecklas. Och det känns så himla spännande.

Läs mer om kursen här.

textgram-1.png

Jag ser verkligen fram emot att få ägna mina dagar åt skrivande! För att få behålla min studentlägenhet måste jag klara minst 15 HP per termin på högskola eller universitet här i Göteborg, så jag kommer nog behöva plugga något mer än bara kursen i skrivande. Antagningsbesked för det kommer senare i sommar.

Har du läst någon kurs i skrivande? Kanske har du läst denna? Skriv gärna några rader om din erfarenhet av skrivarkurser i kommentarerna!

Bloglovin’  │ Instagram

Annonser

14 reaktioner på ”Kreativt skrivande i höst

 1. Helena skriver:

  Åh, vad roligt! Hoppas det kommer att motsvara alla dina förväntningar! Jag håller helt med dig om att det inte är bortkastad tid.

  Jag läste Skrivarlinjen på distans på Sörängens folkhögskola i Nässjö för ett par år sedan, och är jättenöjd med mitt val. Kreativt och utvecklande och gav mersmak för både skrivandet och skrivutbildningar.

  Liked by 1 person

  • Bokstund skriver:

   Åh, så härligt att höra! Tror faktiskt aldrig jag hört om någon som varit missnöjd med sin skrivarutbildning, och det känns ju skönt bara det 😄 När läste du den? 😊

   Gilla

 2. Sebastian Lönnlöv skriver:

  Roligt med skrivarlinjen, grattis och lycka till! Jag har läst på Linnéuniversitet som har kurser i Kreativt skrivande, steg 1-5. Jag har läst till steg 3 och fått mycket ut av kommentarer från handledare och medstudenter, har sökt in till steg 4 till höst men också till LTU:s steg 3 som har ett lite annat upplägg, får se vilken av dem det blir!

  Kan också varmt rekommendera Stockholms universitets två små distanskurser om Skrivandets och läsandets praktiker – ”Kärlek och motstånd” och ”Verkstad för litteratur”. De kombinerar skrivkurs och litteraturvetenskap på väldigt givande sätt 🙂

  Liked by 1 person

  • Bokstund skriver:

   Tack så mycket! 😄 Tycker det är bra att det erbjuds så många kurser i kreativt skrivande, även upp på avancerad nivå. Det finns ju tydligt en efterfrågan på det 😊 Det låter kul, hoppas du får mycket ut av den du väljer också (och det kommer du säkert eftersom de andra varit så bra)!

   Tack för tipset, kände inte till dem! 😄

   Gilla

 3. Vitterlek skriver:

  Åh, vad kul! Grattis 🙂 Själv har jag läst tre kurser i Creative Writing på Malmö universitet och gått Författarskolan på Lunds universitet. Var supernöjd med båda, och tycker att det har varit så oerhört givande – både för mitt skönlitterära skrivande och när jag sen läste litteraturvetenskap. Och så ser jag det definitivt som en styrka i mitt arbete som bibliotekarie 🙂

  Liked by 1 person

  • Bokstund skriver:

   Tack så mycket! 😄 Åh, de finns så himla många intressanta kurser i skrivande. Författarskolan har jag helt missat. Kan absolut tänka mig att såna kurser är bra att ha läst när man är bibliotekarie, kurser i kreativt skrivande brukar väl ofta vara mer än ”bara” kreativt skrivande 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s