Bokmässan – Lördag

Igår var dagen äntligen kommen – första bokmässedagen! Tur att jag ska gå idag också, det finns så mycket mer att se och lyssna på.

Jag upplevde att det var fler besökare än vanligt, och färre utställare än tidigare år. Flera montrar verkade vara tomma eller fyllda med sittplatser, något jag inte noterat tidigare år.

Området kring de större förlagen gick inte att passera snabbt – och då menar jag inte för att det fanns så mycket att se, vilket det givetvis också gjorde, utan för att det verkade vara där många besökare hamnade (och stannade).

2018-09-29 06.09.02 1.jpg

Jag sniglade förbi Printz Publishing när Jojo Moyes var där och signerade. Hoppas alla i kön hann få sina exemplar signerade och sina selfies tagna, för kön var riktigt lång. Häftigt med en så stor internationell författare ute på golvet!

I år ville jag ta det lite lugnare på mässan än tidigare år. Tidigare har jag haft möjlighet att gå alla fyra dagar och verkligen se hela mässan, och även gå på seminarier och andra program. Då hade jag ett ganska tajt schema med programpunkter som skulle hinnas med, och det var kul och lärorikt … men jag kände att i år skulle det bli för stressigt, och jag ville att mina bokmässebesök 2018 skulle bli roliga och avslappnade.

Jag var på lite olika samtal, varav ett handlade om att skriva bättre. Samtalet var mellan Fanny Wijk, kulturredaktör för Göteborgs-Posten, och David Lindén, ledarskribent för Nerikes Allehanda.

2018-09-29 06.09.08 1.jpg

De gav bland annat tipset att om man sitter fast, om man har en ordblockad, kan man börja skriva för hand. Bara ”kludda” för att försöka få igång flytet igen, att skriva stödord.

Vid frågan om hur de gör om man inte lyckas få sin text att lyfta, om den inte blir publicerad, svarade David Lindén något som jag tyckte var himla klokt: han citerade Ulf Lundells odödliga ord att en inställd spelning också är en spelning. Med det menade Lindén att en skriven text bidrar till ens egna skrivande utveckling, även om den inte blir publicerad. Klokt, tycker jag.

Förutom Lindéns ord ovan tar jag med mig något annat från samtalet också, och det är: Skriv. Skriv om. Skriv om igen. Och igen. Och igen. Och … igen.

2018-09-29 06.09.07 2.jpg

På bokmässan blir man törstig, och då är det bra att det finns vatten tillgängligt i många montrar. Förutom vatten hittade jag även en slush i NE:s monter. Tror det var kiwismak. Kul idé!

På Fantastikscenen lyssnade jag på ett samtal om H.P Lovecraft. Samtalet var ganska rörigt och luddigt, men jag fick med mig lite därifrån också.

Anders Fager talade bland annat om att när man skriver skräck är det viktigt att förhålla sig till internet. Man behöver ibland fråga sig vad konsekvenserna är för att världen ser ut som den gör. Och alltid ha i bakhuvudet, att det som är läskigt är det okända. Att överdriva beskrivningar och liknande ger läsaren en för god blick över vad de har framför sig, och det kända är inte lika läskigt.

2018-09-29 06.09.07 1.jpg

Hos Piratförlaget lyssnade jag bland annat på ett samtal med journalisten och författaren Carolina Neurath, som nyligen släppt en ny bok, Brännmärkta. Den här boken har jag sett flera gånger på sociala medier och den verkar riktigt bra.

På samtalet berättade Neurath att en karaktär i boken är inspirerad av Breivik, och att hon fick jobba mycket med det. Det var svårt att ta sig in i hans tankesätt.

2018-09-29 06.09.09 1.jpg

För Neurath gäller det att hitta tid för skrivande i små luckor här och där. Ibland får hon sätta av tid för skrivandet, och då är det bra att hon jobbar på sitt ”vanliga” jobb varannan vecka. Neurath sa också något fint som jag verkligen tog fasta vid:

”Att skriva är en form av återhämtning.”

Som journalist är det viktigt att vara korrekt, förklarar Neurath, men i en bok har man möjligheten att sväva iväg och hitta på saker. Neuraths böcker är inspirerade av verkligheten, som många andra, men de är inte verkligheten. Vidare berättade hon att hon har en idé till nästa bok, och det kommer att bli något helt annat än Brännmärkta. Spännande!

Bonus

Här är en liten bokbonus – en ny mysrysare för unga av Ingelin Angborn, författaren till bland annat Mebel-trilogin.

2018-09-29 06.09.04 1.jpg

Har du också varit på bokmässan i år? Vad tyckte du var bäst?

Bloglovin’Instagram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s