Bokmässan – Söndag

Här kommer äntligen del två i min bokmässerapportering! Det kommer komma ytterligare två delar: en bokhaul från mässan, och så ett inlägg om det nya området Crime Time.

Dag två på Bokmässsan inleddes med en promenad från fantastikgränd till en lugn plats att fika på. Precis som tidigare år gick jag på söndagen tillsammans med min mamma, det har blivit en tradition.

Det är kul att Fantastikgränd fanns i år också. Jag älskar fantastik och blir glad av att se att fantastikförfattarna och -utgivarna tar plats. Även i år delades det ut en gratis bok med samlade texter i alla montrar, fritt fram för alla besökare att ta.

2018-10-01 06.18.12 1.jpg

Söndagen var inte lika knökad som lördagen, så det gick lite lättare att ta sig mellan montrarna. Vi passade på att gå ett varv i B-området innan alla besökare kommit, och sedan stod vi länge i Bookmarks monter och tittade på Agatha Christie-böckerna. Tycker att de nya utgåvorna är så himla fina! Några följde såklart med hem.

Sur tur är finns det faktiskt ganska gott om sittplatser på Bokmässan, för man blir trött i benen. Här vilar vi ben och fötter i Natur & Kulturs monter.

Söndagens bästa monter var h:ströms monter. Den var inte direkt unik, inte som Novellix godisbutik, men det var i deras monter jag hittade mest kul. Det kom med lite böcker härifrån också, en bok i litteraturvetenskap (det skulle blivit två om inte den andra tyvärr tagit slut när jag funderade på den) och en novellsamling.

Sen blev det dags för lunch. Jag och mamma hittade baguetter med brieost och soltorkade tomater. Till det drack vi flytande socker i form av pärondricka. Det är viktigt att fylla på med bränsle när man spatserar på Bokmässan.

Till maten lyssnade vi på ett samtal med Niklas Natt och Dag och Stina Jackson. 1793 av Niklas Natt och Dag blev i år utsedd till årets bok. Jag har själv inte läst den, men jag såg ett samtal med författaren och en av hans goda vänner Fredrik Backman förra året där de talade om Niklas helt nya bok. (vill du läsa det inlägget kan du göra det här) Då blev jag sugen på att läsa boken men sedan kom så mycket annan läsning emellan. Nu är jag sugen igen. Har du läst 1793 av Niklas Natt och Dag?

Stina Jackson debuterade i år med den psykologiska spänningsromanen Silvervägen. Efter att ha lyssnat på samtalet hamnade även den på att läsa-listan …

Min mammas stora passion är matlagning och bakning. Därför faller det sig ganska naturligt att vi tillbringar en del tid på avdelningen ägnad åt mat och livsstil. Där hittade vi också en bokbytarhylla – kul idé! Men kanske inte så välanvänd, för de flesta besökarna köper nog ny böcker på plats. Den fungerade nog mer som inspiration och dekoration.

Det sista seminariet jag var på var ett med Mats Strandberg och Maria Ernestam. Det var nog det mest inspirerande samtalet jag var på av alla samtal jag sett på bokmässan i år. Bara några minuter in kände jag att jag ville gå hem och skriva något.

Mats Strandberg är en av mina favoritpersoner. Alltså på riktigt. Jag känner honom inte, men jag önskar att jag gjorde det. Han verkar så himla trevlig.

De talade bland annat om att skräck är den genre där miljön är viktigast. Det måste vara rationellt att karaktärerna inte flyttar om de spökar, att de inte ber om hjälp, att de inte bara springer därifrån.

De pratade också om att ta en välbekant miljö och göra den otäck. Då måste man vara noggrann med att beskriva det som läsaren känner igen för att sedan låta det läskiga sippra in. Ernestam talade också om hur det obehagliga bör finnas där hela tiden på ett litet hörn, för om allt är fint och sen klämmer man plötsligt in något otrevligt blir det overkligt.

Maria Ernestam kom nu i höst ut med en ny roman, Innanför murarna. Den verkar vara inspirerad lite ur den gotiska berättartraditionen, och när jag läser beskrivningen av boken (samt lyssnade på samtalet) gick mina tankar omedelbart till Udolphos mysterier av Ann Radcliffe, en av den gotiska litteraturens tidigaste verk. Den ska dessutom vara till stora delar självbiografisk, det är intressant. Jag har aldrig läst något av Ernestam, men hon verkar otroligt kunnig på skräck och skrivande.

Också Mats Strandberg är aktuell med en ny bok, Slutet. Boken fanns att köpa (och få signerad) på Bokmässan, men släpps egentligen inte förrän imorgon.

Efter det samtalet gick vi en sista vända på Bokmässan, köpte lite böcker (så vi inte behövde släpa på dem hela dagen), och sedan bar det av hem. Egentligen hade jag planer på att läsa i någon av mina nya böcker, men trött efter två dagars intensivt litteraturälskande somnade jag. Årets höjdpunkt var över.

Hur hade ni det på Bokmässan?

Bloglovin’ │ Instagram

Annonser

2 reaktioner till “Bokmässan – Söndag

  1. Kul att du gillade den! Har hört både positivt och negativt om den, men övervägande del har nog varit positiv. Blev dock lite tveksam på om jag ska läsa den ändå nu när jag läste din recension – jag älskar historiska romaner och gillar deckare, men har ofta problem med mycket skiftande i karaktärer. Men det är kanske värt att hänga med lite dåligt för att få ta del av boken och Natt och Dags skriftspråk 😊

    Kul! Undrar vem av som läser den först 😉 Har du läst något av henne tidigare?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s