Bokrekommendationer och fina pekböcker

På Akademibokhandeln är det mycket att stå i kassan och slå in böcker, men när tillfälle ges passar jag på att gå ut på golvet och prata med kunderna. Det är så kul att tipsa om böcker – särskilt när tipsen går hem. Ser jag en kund på barnavdelningen går jag för det mesta dit och kollar om kunden behöver hjälp med något. Jag går hellre till barnhyllorna än till vuxenhyllorna, dels för att jag känner att det är där jag har mest kunskap och dels för att jag tycker att det är en kul avdelning.

I helgen hjälpte jag en kvinna att hitta böcker till sin treåring. Barnet tycker att ord är kul och mamman vill gärna att hon ska börja läsa. Vi hittade spännande klassiker i pekboksform (Alice i underlandet och Stolthet och fördom var mest intressanta), men valet föll slutligen på ett spel som utmanar läsförmågan.

Så kul med föräldrar som tänker på sånt så tidigt!

Visst är pekboksvarianten av Stolthet och fördom himla fin? Jag är sugen på att köpa den själv. Och Frankenstein. Och Alice i Underlandet.

Lite senare hjälpte jag en annan mamma att hitta en vetenskaplig bok till sin son som fyller 13 om ett par dagar. Den var lite klurig – hans mamma berättade att han är inte riktigt på den nivån det är på vetenskapsböckerna i vuxenhyllorna men för stor för böckerna i barnhyllan (som vi åtminstone på denna Akademibokhandeln kallar för Kunskapskul).

Jag ville givetvis hjälpa mamman att uppmuntra vetenskapsintresset hos sonen, och efter någon minut tipsade jag om böcker ur serien X på 30 sekunder och mamman föll för boken om fysik.

2018-11-12 04.43.06 1.jpg

När jag slog in boken i presentpapper berättade hon att sonen sagt för några dagar sedan att det skulle bli spännande att se vad han får för böcker i år, för han brukar alltid få böcker i present. Hon hade egentligen tänkt ge honom lite spel men kände att när han själv säger så behöver hon uppmuntra läsintresset. Himla kul!

Vecka 44 var det höstlov (eller läslov, som det väl numera kallas) och Akademibokhandeln hade en MONSTER-tävling för alla barn. Barnen skulle leta efter gömda bokstäver i butiken och sedan motivera varför just de skulle vinna. Vinsten var en spännande bok ut serien Mystiska skolan. Jag fick den stora äran att välja ut vinnaren. Några dagar efter att jag valt vinnaren (som ville börja läsa för sin docka) kom hon tillsammans med sin mamma och hämtade boken.

2018-11-12 04.43.08 1.jpg

Jag börjar äntligen få lite koll på sortimentet på den Akademibokhandeln jag arbetar på. När en kund efterfrågar en specifik bok springer jag inte längre (alltid) till datorn och kikar var den kan stå, utan går med kunden direkt till hyllan. Det känns kul att äntligen börja få lite koll, så jag kan bidra mer på min arbetsplats.

Förutom kassajobb, paketinslagning, bokrekommendationer och att visa kunder var böcker står jobbar jag också med bokuppställning och prissättning samt diverse småjobb som också behöver skötas i en butik. Så det är mycket att göra, och det är mycket variation. Men mest tycker jag om att rekommendera läsning, både inom facklitteratur och skönlitteratur och både text för vuxna såväl som för barn.

Hoppas ni har en fin start på veckan!

Bloglovin’Instagram

Annonser

3 reaktioner till “Bokrekommendationer och fina pekböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s