Jag är min värsta kritiker

Det fanns en tid då orden flödade ur mig i en nästan farlig hastighet (farlig i den bemärkelsen att spetsen bröts av på blyertspennan och jag tvingades vässa den igen, eller tangenterna fastnade tillfälligt efter ett för hårt slag och jag fick slå ännu hårdare på dem för att de skulle lossna igen och sluta skriva ”jjjjjjjj” tre A4 i rad). Kreativiteten ville ut, språket ville ta plats. Och det var inte alltid bra text. Men då brydde jag mig inte.

2018-06-14 10.50.32 1.jpg

På senare år har jag börjat fastna. Jag kan fundera över ett och samma ord i flera timmar och vägra fortsätta skriva innan jag kommit på precis rätt ord. Men jag vill ju egentligen skriva. Och för att skriva måste jag låta orden flöda igen.

Undermedvetet tänker jag nog att den text jag producerar måste vara perfekt direkt. Men jag vet att det sällan är så riktigt bra böcker skrivs. Jag hörde det så mycket på bokmässan i höstas och jag försökte ta det till mig redan då, men ändå sitter den där spärren kvar. Hur kommer det sig, egentligen?

Igår läste jag ett stycke i Musan av Jessie Burton som handlar om just det här – att kunna separera sitt egenvärde från sin produktion. Skulle det påverka kvaliteten på ens arbete om man kunde det, om man inte längre kopplade sin text till sin person? Jag tror det är det som är mitt problem – jag ser min text som en förlängning av mig själv. Om jag inte gjorde det, om jag såg den som något helt separat, skulle kanske den där spärren lossna.

2018-06-14 05.11.35 1.jpg

Har ni något tips på någon bra sida/bok/annat med skrivövningar? Vill skriva allt, men skulle vara extra kul med något fantastikbetonat. Eller har ni något annat tips på hur man kan komma över sig själv och fortsätta skriva?

Bloglovin’ │ Instagram

Annonser

8 reaktioner till “Jag är min värsta kritiker

 1. Jag skulle också behöva någon lösning för det där. Jag skrev jättemycket dikter förut. Kunde vakna mitt i natten och bara ha en mening i huvudet som blev början/mitten/slutet på något men jag var bara tvungen att skriva. Och jag saknar det så mycket. Jag skrev för mig själv och det kändes bra. Men sen kom kraven i mitt eget huvud och nu skriver jag sällan något.

  Gillad av 1 person

  1. Åh, så var det för mig också förut! Hade så mycket lösa textfragment i mobilanteckningar och block jag förvarade vid sängen. Nu är det längesedan jag skapade något sådär spontant.

   Gilla

 2. Vad ledsamt att läsa att du står ivägen för dig själv på något vis. Jag tror dock inte du är ensam tyvärr. Jag är usel på skrivövningar, så jag har inget att ge dig i den vägen tyvärr. Kanske behöver du påminna dig själv om vad det är du vill utforska med texten, din drivkraft, vad som gör dig nyfiken nog att tvinga dig själv att komma vidare. Eller så skriver du en text om varför du är en sjuhelsikes bra författare (och bre på riktigt ordentligt). Oavsett hur du gör hoppas jag att du snart kommer vidare. Stort lycka till 🍀🍀🍀

  Gillad av 1 person

 3. Det där är min ständiga käpphäst! Jag tror också någonstans att det måste ”sitta rätt” från början – fast jag efter tre utgivna böcker VET att det inte är så. Dessutom tar jag fortfarande all kritik av min text högst personligt. Så nej, jag har inga tips, annat än att fortsätta syna sig själv när man fastnar i de där tankarna som bara drar ned en och inte hjälper texten på något sätt – och det gör du ju uppenbaligen redan!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, kritiken verkar funka both ways för mig. Både kritik mot texten kopplad till min person, och kritik till mig om varför jag kritiserar mig och min text så hårt. Haha. Hoppas allt är bra med dig!

   Gilla

 4. Inte har jag några skrivtips eller tips på bra sajter, men… det handlar om att skriva, skriva, skriva! Övning ger faktiskt färdighet. Varför inte börja med att skriva dagbok ett tag? Det handlar om att få igång flödet. Och du skriver ju bra!!!

  Gillad av 1 person

  1. Att skriva dagbok hade varit kul! Jag skrev en del dagbok när jag var yngre, men det var sporadiskt. Jag fick inte in rutinen på det. Går kanske ner på stan i helgen och köper någon fin bok jag kan skriva dagboksanteckningar i. Tack! 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s