Bus på jobbet: Sliter sönder böcker

Har ni någonsin funderat på vad som händer med böcker som rensas bort från biblioteken? Ibland gallras böcker som blivit gamla och utdaterade bort från hyllorna, böcker som inte längre är snygga (ja, tydligen är det också en orsak att ta bort böcker), böcker som förstörts av många utlån eller böcker som helt enkelt inte lånas längre. Vet ni vad som händer med dem? Well, undra no more!

Jag hade i veckan ett uppdrag på min innetjänst på ett bibliotek att riva sönder och kasta de där böckerna som gallrats från hyllorna. Böckerna fyllde ungefär en halv rullvagn, så bibliotekarierna hade verkligen gått loss på hyllorna.

Jag förstår att böcker måste rensas bort från hyllorna för att nya böcker ska få plats. Men det gör trots allt ont i hjärtat, och särskilt när det är en själv som förseglar böckernas dystra öde.

2019-02-28 03.59.38 1.jpg

Oftast säljs de där gallrade böckerna för en liten slant. Då kan böckerna hitta nya ägare som kan ta hand om dem, och det känns ju ändå bra. Att de kan få en andra chans. Men alla böcker säljs inte, och då får de kastas. Alla kan inte säljas för att de är så slitna. Det är ju inte så konstigt egentligen, för man kan ju inte spara på allt (som min sambo försöker lära mig när jag visar min kvittosamling). Och böckerna återvinns ju trots allt, så att pappersmassan kan användas till nya böcker.

Så det man gör då, lite mer i detalj (för den som klarar såna här hemskheter), är att man river ur inlagan ur pärmen. Sedan kastar man inlagan i pappersåtervinningen. Pärmen sorteras för sig. Det känns lite som att man dödar boken. Och sen separerar man inlagan och omslaget, så de får inte ens vila tillsammans. Men – böckerna återvinns ju, trots allt, så att pappersmassan kan användas till nya böcker.

Så jag stod där inne, hade precis kommit till jobbet en tidig morgon och fick i uppdrag att riva sönder och kasta böcker. Det kan göra vilken bokälskare som helst lite grinig. Men som tur var fanns det kakor i fikarummet, så när jag rivit alla och kastat dem smet jag in där och knaprade i mig ett par. Och så tänkte jag på alla nya böcker som kan få liv av att några gamla slitna har slängts. Då kändes det lite bättre.

Bloglovin’ │ Instagram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s