Litteraturuppsats – en början

Jag har just satt igång ett nytt uppsatsarbete. Det känns spännande – det var längesedan jag skrev någon stor uppsats i litteraturvetenskap. Jag kommer att vara ganska vag om vad jag skriver min uppsats om i det här inlägget – jag vet helt enkelt inte hur det blir eller ens om det blir något av allt. Istället tänkte jag beskriva min tanke- och arbetsprocess så här långt lite mer i detalj.

Att skriva uppsats är stort. Särskilt när ämne, teori och metod är helt valfritt. Hur man gör är upp till var och en. Jag har ett utarbetat system som funkar rätt bra för mig, och det är efter det systemet jag arbetat denna gången också.

Jag började med att fundera ut vad jag ville skriva om. Det är egentligen det svåraste, tycker jag. Det ska vara något som är intressant och som behöver forskas om, samtidigt som det ska vara roligt (så man orkar forska om det). Jag har rätt många idéer på saker jag vill forska om, så jag utgick väl egentligen från dem.

2019-03-11 03.34.13 1.jpg

Sedan funderade jag några vändor på om det skulle gå att utföra. Eller om det skulle vara för svårt, eller om mitt uppsatsutrymme är tillräckligt för det jag vill forska om. Och om min idé var tillräckligt bra.

Därefter sökte jag i DiVA efter andra som skrivit några liknande uppsatser, eller uppsatser med liknande tema/teori/etc. DiVA är ett slags arkiv som man kan söka efter forskningspublikationer och andra studentuppsatser i. Superbra att leta efter inspiration i, med andra ord.

När jag bestämt mig för något att skriva om började jag samla information. Eftersom jag jobbar på bibliotek var det en ganska lätt uppgift. Några böcker fick jag reservera, men de flesta kunde jag hämta direkt på hyllan på min arbetsplats. Jag kommer säkert behöva låna rätt mycket mer, men till en början räcker det bra.

2019-03-11 03.34.35 1.jpg

Böckerna ovan är alltså bara en liten del av alla böcker jag lånat som hjälpmedel och inspiration.

Mycket information finns dessutom på nätet, så jag har väl 15 sparade flikar uppe nu. Börjar blir lite svårt att navigera, haha. Och så har jag redan en del böcker i litteraturvetenskap hemma.

Jag vill skriva om skräck, eller mer specifikt gotik (alltså skräckromantik). Kanske inte helt otippat med tanke på gotikkursen jag läste nyligen. Sen tycker jag att narrativanalyser är roliga, så det blir sannolikt en sådan.

Jag har saknat litteraturvetenskapen. Och att forska (det var en av mina favoritsysselsättningar som liten, och som tur var följde det intresset med upp i vuxen ålder). Det känns som att det var längesedan jag verkligen grottade ner mig i berättelser. Och det var längesedan jag skrev en ordentlig uppsats.

Fortsättning följer…

Bloglovin’ │ Instagram │ Facebook

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s