Textgranskning

Vad innebär textgranskning?

Jag erbjuder textgranskning i form av korrekturläsning, språkgranskning, lektörsläsning och redigering. Vill du hellre läsa om en specifik inriktning och deras priser kan du klicka dig in direkt i flikarna ovan i menyn, eller på länkarna i texten. Jag tar mig an all typ av skönlitteratur förutom poesi, och tar gärna emot förfrågningar om andra typer av texter. Vi kan säkert komma fram till något!

Många tror att deras text duger som den är. Det är lätt att hoppa över den allra sista granskningen eller försöka göra den själv. Tyvärr blir det ofta fallet för många skribenter med bokdrömmar eller något annat. Även de små slarvfelen räcker för att din text kan uppfattas som slarvig och oprofessionell. och Word ser inte allt. Det är lätt att små slarvfel och andra språkfel smyger sig in även den erfarnaste skribentens text. För mycket av det gör att läsaren måste lägga extra mycket tid på att förstå och får läsaren att tappa intresset för texten. Med en väl utförd textgranskning  blir texten bättre.

Man blir ofta blind för sin egen text och ser inte alla de där småfel som en läsare, eller ännu bättre en tränad läsare, ser. Fler ögon finner fler fel, helt enkelt! Både du och din text tjänar mer på att låta någon granska den än att låta den vara som den är. Textgranskning är tidskrävande, och det är inte alla som har tid med det själva. Det är där jag kommer in!

Korrekturläsning och språkgranskning ligger mer på språknivå och lektörsläsning ligger mer på en innehållslig nivå, medan redigeringen är en kombination av båda. Därför är det bästa, om man vill ha en så grundlig granskning av texten som möjligt, att välja en redigering. Redigeringen tar längre tid att genomföra eftersom det är så mycket att titta på, men man får ut så mycket mer av det.

Jag kommer aldrig ändra något direkt i din text; det är du själv som väljer vad du vill ändra och inte. Det jag gör är mer riktlinjer som ska hjälpa att göra texten ännu bättre än den redan var. Därför får du alltid mina ändringar, gjorda med röd penna direkt i texten och i marginalerna, i PDF-format, samt ett litet tillhörande brev där jag förklarar varför jag gjort vissa ändringar. Är något oklart är du alltid välkommen att kontakta mig igen!

Det vanligaste folk köper är korrekturläsning för att de tror att det är det lättaste och viktigaste att få hjälp med, men på förlagen kopplas egentligen korrekturläsaren in på slutet. Manuset går ofta flera vändor mellan författaren, redaktören och andra som kan vara inkopplade på manusarbetet där man noggrant korrekturläser. Och sist får alltså korrekturläsaren göra sitt jobb. Vid det laget har manuset genomgått så många vändor att det förhoppningsvis inte finns så mycket att ändra. Att man gör det vid så många tillfällen beror på att det man ändrar ofta gör att något annat måste ändras, och om man ändrar något på innehållslig nivå behöver det ofta ändras på språklig nivå också. Därför tillkommer ofta några fel samtidigt som man tar bort andra fel.

Du ska alltså inte förvänta dig att få en helt färdig text när du köper varken korrekturläsning, språkgranskning, lektörsläsning eller ens redigering. Det bästa för ett manus är att gå många vändor innan det anses helt färdigt. Men förhoppningsvis får du en tillräckligt felfri text så att den undanröjer alla de fel som en läsare skulle störa sig på och då sluta läsa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s